La manifestació per l’habitatge a València acaba amb una acampada a la plaça de l’Ajuntament
Un centenar d’entitats cíviques, veïnals, col·lectius culturals, sindicats i partits polítics s’han sumat a la manifestació convocada este dissabte per la plataforma València No Està en Venda. La data rememora la riuada del 1957 al Cap i Casal, una metàfora que es fa servir també en el lema de la mobilització, “València s’ofega”.
Cinc columnes han recorregut la ciutat fins a les Torres dels Serrans, on una marxa unitària s’ha dirigit cap a la plaça de l’Ajuntament per a defendre el dret a la vivenda, la protecció del territori i reclamar mesures contra la turistificació. La delegació de govern a la Comunitat Valenciana xifra en 15.000 les persones que han participat en la manifestació i, de moment, l’organització no ha comunicat cap estimació pròpia.
“Si no tenim casa, ocuparem la plaça”
Un grup de persones ha muntat unes quinze tendes de campanya a la plaça de l’Ajuntament al crit de “si no tenim casa, ocuparem la plaça“. Manifestants han confirmat a este mitjà que es tracta d’una “assemblea oberta” i alguns tenen intenció de passar-hi la nit.
L’organització exigeix sis mesures urgents i marca un seguit d’objectius per a canviar la situació en els tres eixos: vivenda, territori i turisme. Quant a l’habitatge, demanen l’aplicació de la regulació del lloguer i que s’aturen els desnonaments sense alternativa habitacional. En relació amb la protecció del territori, rebutgen els canvis en la llei de l’horta i l’ampliació nord del port, del qual volen revertir el dic nord i la ZAL.
El tercer punt és la turistificació, que relacionen amb la necessitat d’un decreixement d’esta activitat econòmica, “de la ciutat, del consum i de la contaminació”. Les dos mesures que proposen són declarar el Cap i Casal zona tensionada pel que fa al lloguer i el turisme i prohibir els apartaments turístics.